Inwoners Lisse Rond en Vrouwenpolder samen met Lisse Duurzaam aan de slag

 

Het HR++ glas project in de realisatie fase

In juni en juli wordt bij 35 huizen in Lisse Rond en Vrouwenpolder het oude glas vervangen door HR++ glas. De uitvoering van deze actie is de kroon op het werk van het buurtteam, dat bijna een jaar bezig is geweest met de voorbereidingen. Wethouder Riet Austie nam woensdag een kijkje bij het plaatsen van het nieuwe glas bij één van de woningen. 

“Als wethouder word ik erg blij van dit soort buurtinitiatieven. Door het samen te doen, zie je echt de kracht van zo’n buurt. Het werkt drempelverlagend en bewoners doen ook sneller mee, wanneer de buren het ook doen. De hulp van de energiecoaches is daarbij ook echt ontzettend fijn.” (Wethouder Riet Austie)

 

Samen verduurzamen is makkelijker en leuker

Inwoners van Lisse Rond en Vrouwenpolder kregen vorig jaar een enquête waarin ze konden laten weten wat hun verduurzamingswensen zijn. HR++ glas was daarbij een veelgenoemd antwoord. Met hulp van de gemeente Lisse en Stichting Buurkracht werd een buurtteam gevormd uit deelnemers aan de enquête die dat aangaven wel te willen en samen aan de slag wilden gaan met verduurzamen. Want isoleren en alles wat daarbij komt kijken, kan best ingewikkeld zijn. Samenwerken maakt verduurzamen makkelijker en leuker, is het idee. 

Er werd woensdag bij Annelies Mélotte thuis even een feestelijk momentje van gemaakt en er werd samen geproost op een succesvolle actie van het buurtteam. Zij is een van de bewoners waar het glas komende week geplaatst zal worden: “Voor mij was dit een logische stap om verder te verduurzamen. Maar zonder het buurtteam was ik hier niet zo snel aan begonnen. Er komt toch ook wel een hoop technische kennis en uitzoekwerk bij kijken. Dus de gezamenlijke actie gaf voor ons de doorslag om mee te doen.” 

…en goedkoper!

Het buurtteam selecteerde vervolgens een goed glaszettersbedrijf voor de uitvoering en organiseerde twee bijeenkomsten om inwoners te informeren over isoleren en om te peilen wie mee wilde doen met een gezamenlijke glasactie. Dat bleken er uiteindelijk 35. Voor zo’n aantal heeft glaszetter De Meesters een staffelkorting afgesproken met het buurtteam, zodat samen isoleren niet alleen makkelijker en leuker, maar ook goedkoper is. Deze kortingen variëren uiteindelijk tussen de 15 en 19%.

Johan Nooijen heeft als Energiecoach samen met Ed Hoogkamer, beiden van Lisse Duurzaam, het buurtteam begeleid: “We zijn heel erg blij met het resultaat van 35 huizen die meedoen. En, inmiddels hebben zich nog meer buren gemeld. Er wordt nu 658 m2 aan HR++ glas geplaatst, dat gaat 7.200 m3 aardgas jaarlijks besparen, wat overeenkomt met 13,7 ton CO2 besparen. En het gaat daarnaast flink bijdragen aan het comfort in huis. Een mooie opbrengst voor deze actie.”

Een buurtteam in jouw buurt?

De buurtteamleden van Lisse Rond en Vrouwenpolder kijken inmiddels al verder naar mogelijke volgende verduurzamingsacties met de wijk, zoals groene daken.

Zou je ook graag met een buurtteam in jouw eigen buurt aan de slag willen? Dat kan! De gemeente helpt actieve inwoners graag op weg. Stuur een e-mail naar energie@hltsamen.nl of info@lisseduurzaam.nl met je ideeën.

Het Buurtteam heft samen met de wethouder het glas op het HR++ glas project

Energiecoaches en Ed Hoogkamer en Johan Nooijen begeleiden het buurtteam

Ook een buurtteam vormen? Lisse Duurzaam kan je daarin ondersteunen.